„Nem egyéni eredményekről kell beszélni, hanem az együtt elértekről.”

Miért pont Szegedre jöttél tanulni a dimbes-dombos szekszárdi vidékről?

Középiskolás éveim alatt sok felsőbb éves ismerősöm tanult tovább az ország számos egyetemén, főiskoláján. Hallottam sok „történetet”, hogyan élnek, milyen az iskola, milyen a társaság. Sokáig nem tudtam eldönteni, melyiket válasszam. Több nyílt napon is voltam, melyek nagyban hozzájárultak a választásomhoz. Nagyon megfogott a város, az itteni diákélet és a Természettudományi Kar légköre. A szüleim teljes mértékben támogatták a döntésemet. Amikor eljött a felvételi jelentkezés ideje, az első helyekre Szegedet jelöltem meg. Utólag is azt tudom mondani, hogy jól döntöttem.

A szakválasztásról is el tudod mondani ugyanezt?

Jelenleg geográfus hallgató vagyok, ahol a geoinformatikus szakirányt választottam. Fizika tanár szakon kezdtem, de sokoldalú ember révén, nem tudott lekötni. Hosszú út vezetett idáig, de úgy érzem megtaláltam azt a szakmát, ami tetszik és szeretnék is vele hosszú távon foglalkozni.

Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a hallgatói mozgalommal?

Már középiskolás koromban tagja voltam a diákönkormányzatnak, ahol rendezvények lebonyolításában segédkeztem. 1997-es gólyatáborban kisgólyaként vettem részt, főgólyáim pedig hökösök voltak. Kezdetben nem aktív tagként vettem részt a HÖK munkájában, hanem egy-két dologban (TTK-s nap, gólyatábor, szakos rendezvények) segédkeztem.

Hálás feladat a höközés?

Ez egy elég érdekes kérdés. Sokan szeretik a hökösöket, sokan pedig nem. Vannak pillanatok, amikor nem hálás feladat, de ez kis hányada az egész munkának.

Kikkel dolgoztál együtt? Kik segítették a munkádat?

Mivel elég régóta „höközök”, sok nevet sorolhatnék. Aki sokat tett a TTK-s hallgatókért és a HÖK-ért, az Németh Lénárd és Zsák Péter, a saját meglátásom szerint. A mostani testületből is sokan vannak, akik sok „problémát” átvállalnak és segítenek a megoldásában. Szerintem arról szól az egész HÖK, hogy közös erővel munkálkodjunk azon, hogy a hallgatóknak a lehető legjobb dolgokat valósítsuk meg.

Mennyire nehéz vagy éppen könnyű összehangolni egy HÖK testület munkáját?

Sok testületet láttam már, és erre a kérdésre mindegyik esetében más-más a válasz. A jelenlegit könnyű összehangolni, hiszen egy baráti társaságból alakultunk, akik régebb óta ismerik egymást. Könnyebben lehet kompromisszumot kötni, esetleges ellentéteket feloldani és az előttünk álló feladatokat megoldani.

Milyen HÖK-öt „örököltetek”?

Egy stabil HÖK-öt, amely szerintem jól végezte a munkáját.
Milyen a kapcsolatod a kar vezetőivel?
Szerintem nagyon jó. Mindig arra törekszem, hogy a lehető legjobb kapcsolatot építsük ki, nemcsak a kari vezetőkkel, hanem a többi oktatóval is. Nagyon jó tárgyalási alap egy jó viszony, azonos félként kezelik a hallgatót. Az elmúlt 6 évben Dr. Mezősi Gábor volt a TTK Dékánja, vele nagyon jó kapcsolatot sikerült a TTK HÖK-nek kialakítani. A jelenlegi dékánnal, Dr. Csirik Jánossal hasonló a viszony. Ez a jó munkához elengedhetetlen.

Mit tartasz a legnagyobb eredményednek?

Nem egyéni eredményekről kell beszélni, hanem az együtt elértekről. A TTK-s identitás kihalóban volt az elmúlt pár évben, részben a változó társadalom valamint a nagy létszámú évfolyamok és szakok miatt. Sok programot szervezünk a hallgatóknak, amik összehozzák a TTK-sokat. A tavasszal rendezett TTK-s napra elég kevesen jöttek el, viszont az őszi nagyon jól sikerült.

Mire emlékszel vissza legszívesebben az elmúlt évekből?

Nagyon sok jó emlékem van, mind magánéleti, mind pedig „hökös” oldalról. Magánéleti oldalról a legszebb emlékem a kedvesemmel eddig eltöltött több mint 3 év, „hökös” pedig a sok gólyatábor, egyéb rendezvények és az irodára morcosan bejövő hallgatók arca, akik mosolyogva és elégedetten távoztak.

Mi az, amit inkább elfelejtenél?

Ez a munka sok ellentétet is szül. Ezeket és e munka miatt megszűnt barátságokat jó lenne elfelejteni.

Szerinted milyen egy jó vezető?

Személy szerint a demokratikus vezetőt tartom ideálisnak, de ez a helyzettől is függ. Jó vezető véleményem szerint az, aki meghallgatja mások véleményét, mérlegeli a lehetőségeket és hallgat a munkatársai véleményére. Határozott és az elérendő cél érdekében képes kompromisszumot is kötni.

Milyen irányba halad a felsőoktatás Magyarországon véleményed szerint?

Aki a régi rendszert látta, és abban tanult, annak nehéz elfogadni az újat. A bolognai rendszert jó dolognak tartom, de kicsit gyorsnak érzem a váltást.

Ha jól tudom, van egy szenvedélyed, mégpedig a vezetés. Jut rá elég időd?

Ha időm engedi és otthon vagyok, akkor igyekszem kihasználni a lehetőséget. Sajnos mostanában nem sok szabadidő jut rá, az is csak virtuálisan, a számítógép előtt ülve.

Előre láthatólag hogy fog festeni az életed 10 év múlva?

Elég nehéz ilyen távlatokban gondolkodni. Annyi biztos, hogy szeretnék Szegeden maradni és itt élni. Sajnos a hazai munkalehetőségek miatt nehéz előre tervezni. De remélem, hogy amivel foglalkozni fogok, azt élvezem majd.