A jenai diákok költségei, pályázható támogatásaik

Jena éppúgy, mint Szeged, egyetemváros, a lakosság számából több, mint 25.000 főt a hallgatók tesznek ki. Egyrészt a nagy múltra visszatekintő Friedrich Schiller Universität hallgatói, másrészt a Fachhochschule Jena hallgatói. Ezek a diákok általában az ország minden részéről jönnek, de van rengeteg külföldi is közöttük. Ebből következően elmondható, hogy a Jenaban működő kereskedelem nagy része a diákok megnyerésére irányul. Erre egy pár példa: A telefontársaságok kifejezetten diákoknak kifejlesztett csomagjai (külön a külföldieknek is) kedvező tarifákkal.

Minden kávézóban, cukrászdában fellelhető a mi pénztárcánknak nem feltétlenül olcsó, de itteni viszonylatban mérsékelt árú kávé, mellyel jobban indul szegény korán kelő (a legkorábbi kurzus is 9.15-kor kezdődik) diákok napja. Vagy az általában kínai származású zöldségesek által, a már éppen rohadásnak induló, de még ép részekkel rendelkező szeletelt gyümölcsökből/zöldségekből összeállított saláták, amelyeket 1 euróért árulnak, és mindenki örül, ha kap, hisz nem hízlal, többé-kevésbé finom és elvileg a vitaminszükségletet is kielégíti. A legeslegnagyobb üzlet azonban véleményem szerint mind a kereskedők, mind a „fogyasztók” számára a menzák működése.

Jenaban minimum 4, az egyetem körébe tartozó menza van. Itt étkezik az előbb említett 25.000 diáknak körülbelül a 95 %-a ebédkor biztosan, de sokan reggelijüket is itt fogyasztják. Meg is éri nekik. Ebédre minden nap 4-féle menüből választhatnak. A legolcsóbb, diákigazolvánnyal 1.50 euró, ami tartalmaz egy főételt és mindig desszertet, salátát vagy gyümölcsöt. Külön főznek a vegetáriánusoknak is. Szóval ennél olcsóbban csak az jön ki, aki magára főz. Ezek a menzák azon kívül, hogy étlapjukon nagyon ritkán ismétlődnek az ételek (a krumpli különböző formáinak köretként való alkalmazását leszámítva), rendkívül jól felszereltek is: salátabár, pudingbár, az összes üdítőfajta, tej, szendvicsek, gyümölcsök, kávé, tea.

Mindegyik kapható természetesen a diákoknak járó kedvezménnyel. Ezen óriási „éttermek” mellett természetesen vannak kisebb étkezdék is, ahol szintén kedvezőek az árak, diákigazolvánnyal 2 euró/ebéd.
Szükségük is van a hallgatóknak minden „kis” támogatásra, hisz a tandíjon felül még külön kell fizetniük ú.n. Semesterbeitrag-ot, mely tartalmazza a Studentenwerk működtetésének költségeit, egy vasúti bérletet a régión belül és a jenai tömegközlekedés korlátlan használatára feljogosító bérletet. Ezt az összeget, mely városonként változik, Jenaban például 116.90 euró (kb. 30.000 Ft), minden félév kezdetekor ”beszedik” a hallgatóktól. Tulajdonképpen ők evvel iratkoznak be.

Erre az összegre jön rá még a tandíj, mely 500 euró (kb. 125.000 Ft). Nem utolsó sorban a jenai diákok költségeinél meg kell említeni a kollégiumi és a lakásbérleti díjakat is. Ahogy már mondtam, rengetegen jönnek ide más varosokból tanulni, esetleg Németország másik feléből és szükségük van lakhelyre. Ilyen szempontból Jena „kinőtte” magát, ugyanis nagy problémát jelent manapság kollégiumi helyet találni, ami nem is biztos, hogy olcsóbb, mint egy albérlet. Egy kollégiumi szoba havi díja ugyanis Internettel körülbelül 200 euró (kb. 50.000 Ft.), ami egy szoba egy lakásban, ahol még másik 6 ember lakik, közös konyha és fürdő. (természetesen ennél van olcsóbb és drágább egyaránt, de ez az átlag)

Ezen nem kis összegek finanszírozásában az itteni fiatalok is elsősorban a szüleikre támaszkodnak. Másodsorban ők is igényelhetnek különféle támogatásokat, melyben a Studentenwerk (nálunk HÖK) van segítségükre. Itt Jenaban összevont Studentenwerk működik, mely 3 varos:

 • Jena
 • Weimar
 • Gera

5 intézményének

 • Friedrich Schiller Universität Jena
 • Fachhochschule Jena
 • Bauhaus-Universität Weimar
 • Hochschule für Musik „Franz Liszt” Weimar
 • Berufsakademie Thüringen, Studieabteilung Gera

Körülbelül 29.000 hallgatojanak all rendelkezesere. A Studentenwerk feladatai a következök:

 • A tanulmányi és szociális ösztöndíjak intézése
 • A menzák és iskolai kávézok üzemeltetése
 • A kollégiumok üzemeltetése ill. privát szobák, albérletek közvetítése
 • Szociális, pszichológiai és kulturális tanácsadás biztosítása
 • A diákok művészi tevékenységének támogatása
 • „óvoda” üzemeltetése.

A tanulmányi ösztöndíj elnevezése itt BaföG (Bundesausbildungsförderungsgesetz). Két részből tevődik össze. Az egyik egy képzési hozzájárulás, a másik fele viszont visszafizetendő kölcsön, amit kb. 4 1/5-5 évvel az „eredeti” tanulmányi idő lejárta után kell törleszteni attól függően, hogy a hallgató befejezte-e stúdiumát vagy megszakította azt. Ezen támogatás összege egyénre szabott. Figyelembe veszik a bérleti díjat, a betegbiztosítást, és a gazdasági teljesítőképességet mind a kérvényező, mind házastárs (ha van), és szülei esetében.

Ezen kívül a német diákok igényelhetnek kölcsönt is a Deutsche Studentenwerk-től, a Tartományi Minisztériumtól, illetve a Studentenwerk Thüringen-től egyaránt. A képzési kölcsön összege a pályázó és szülei vagyonától, illetve bevételétől függ. Az egy képzési időszakban engedélyezett összeg maximum 7.200 euró (kb. 1.836.000 Ft). Ez a rendelkezésre álló finanszírozási keret azonban behatárolt és minden évben meghatározza a Kutatási és Képzési Tartományi Minisztérium.
Emellett a jenai hallgatók még kapnak 2003-óta lakhatási támogatást is, mely félévente 30 euró (kb. 7.700 Ft).
Rendkívül érdekesnek találtam, hogy itt figyelmet szentelnek az olyan diákoknak is, akik gyermeknevelés mellett tanulnak. Amellett, hogy az egyetem minden épületében (a menzán is) a női WC-ben pelenkázó található, még gyermekfelügyeletet is szerveznek a segítségre szorulóknak. Valamennyi pénzt fizetniük kell ugyan, de ezt is a bevételeiktől teszik függővé és közel sem olyan drága, mintha „rendes” óvodába járatnák gyermeküket. Valamint a szülők igényelhetnek 6 éven aluli gyermekük számára egy „igazolványt”, mellyel a kicsik ingyen ebédelhetnek minden nap a menzán.

Természetesen, ha összeszámoljuk, a német hallgatók még az összes támogatás igénybevételével sem tudjak önállóan tanulmányaikat és mindennapjaikat finanszírozni. Ebben segítenek nekik egyrészt szüleik, másrészt, pedig sokan keresnek diákmunkát. Az, hogy ki, mennyit, mennyi pénzért dolgozik, mindenkire rá van bízva, de okosan kell csinálniuk, hiszen ha különböző támogatásokat is igénybe akarnak még venni a munka mellett, azok összege csökkenhet a beérkező jövedelem miatt. A Studentenwerk ajánlatai elég szegényesek diákmunka szempontjából és leginkább szakirányú munkatársakat keresnek, mint például szoftverfejlesztőket. Ha valakinek munkára van szüksége, leginkább a kapcsolatai segíthetnek ebben, illetve az egyetem faliújságján is elég sok álláshirdetést lehet találni. Ezek mellett vannak állásközvetítő cégek is, de azok általában jogosítvánnyal, gyakorlattal rendelkező munkatársakat keresnek.

Itt Németországban is, mint Magyarországon, ha a hallgatók figyelmét fel akarják hívni egy-egy rendezvényre, esetleg demonstrációra, elsősorban egyetemi/főiskolai újságokban, plakátokon és szórólapokon teszik azt.

Demonstrációk a közelmúltban

Két nagy demonstráció volt itt tartózkodásom alatt, melyek felkeltették érdeklődésemet. Az egyik 2007. Október 23-án és november 3-án, a másik pedig 2007. November 10-én került megrendezésre.

2007. október 23. és november 3.:

Tulajdonképpen mindkét nap témája ugyanaz volt, csak az egyik Jenaban zajlott, a másik egy napon (november 3.) közel egy időpontban, három városban is, Bremaban, Erfurtban és Regensburgban. A jenai szórólapokon „Studierende gegen den Notstand der Republik” állt, a többin, mivel az szélesebb közönséget vonzott „Jugend gegen Notstand der Republik”. A mozgalom maga Berlinből indult ki, meg 2007. Májusában. Céljaikat, „problémáikat” világosan megfogalmazták a menzák bejárata előtt osztogatott, illetve a különböző egyetemi épületekben kihelyezett szórólapjaikon:

Elítélik mindazon eljárásokat, melyek veszélyeztetik a demokráciát Németországban. Ezek a következők:
A rendőrség és a titkosszolgálati szervezetek alkotmányellenes központosítása

A szövetségi hadsereg bevetése belföldön, úgymint a társadalom militarizálása-a számtalan civil szövetség, segítőszervezet a szövetségi hadsereg kommandós részlege alá rendelése
A népesség jogfosztása a Hartz-törvények által, nem akarnak háborút, az állam átalakítása ellen harcolnak.
Valamint a jenai szórólapokon azokat is felsorolták „érintettekként” és potenciális résztvevőként, akik a tandíj és a főiskolai reformok ellen harcolnak.

2007. november 10.:

Ez a rendezvény csak Jenaban zajlott, így nagyobb volt a „hirverese” is. Címe: „Thüringen zum Tanzen bringen”. A figyelemfelkeltés szerepét ez esetben is leginkább a szórólapok játszották. Tulajdonképpen ez egy főiskolai kongresszus volt, ahol problémáikat a hallgatók különféle nagynevű professzorokkal (akik Berlinből, Marburgból jöttek), valamint újságírókkal vitatták meg s hallgatták meg előadásaikat. Ahogy a szórólapjukból kiderül, már volt hasonló jellegű tiltakozás és lesz is, míg eredményt el nem érnek. Témájuk a thüringiai népfőiskolai törvény elleni tiltakozás. Megpróbáltak összefogni a túltelített szemináriumok, a rosszul fizetett és bizonytalan diákmunkák, a túl kevés ösztöndíj, az adminisztrációs díjak ellen és a még kritikusabb tudományos oktatásért.

A szervező szervezet neve DIE LINKE. SDS, mely Steffi Graf nevével fémjelzett egyesület, erősen politikai színezetű társaság, ugyanis a DIE LINKE nevezetű párt az egyik támogatója. Egy újságot is kiadnak, mely tájékoztatja a hallgatókat az éppen kormányon levő párt rossz döntéseiről. Egy cikkükben olvasható, hogy manapság, aki főiskolára/egyetemre akar menni, sajnos nem a teljesítménye miatt teheti meg, hanem azért, mert a szülei finanszírozni tudják, a szociális támogatás pedig (BaföG) csak eladósodáshoz vezet. A diákok anyagi helyzetéről sötét képet fest: bevételeik általában nem fedezik kiadásaikat. A thüringiai diákok csupán 60 %-ának biztosított a tanulmányi finanszírozása. A szervezet a főiskolák diákjait célozza meg országszerte, céljuk Thüringenben egy erőteljes ellenzéket kialakítani az egyáltalán nem szociális politika ellen. Terveik között szerepel egy őszi akadémia szervezése, mely keretein belül a hallgatók politikai képzésben és marxista oktatásban részesülnének, valamint egy küldöttségi utazás szervezése 2008 tavaszán Venezuelába, a 21. Századi szocializmusban, a főiskolák által betöltött szerep tanulmányozására.

Személyesen egyik rendezvényen sem vettem részt, sikerességükről nem igazan tudok nyilatkozni. Egy azonban biztos, a diákok továbbra is fizetik a tandíjat.

A német felsőoktatási hallgatók kultúrálódási és szórakozási szokásai

Jena ilyen szempontból „is” rendkívül sok lehetőséget nyújt a fiataloknak.

Kultúra:

Elsősorban meg kell említeni a színházat, mely nyáron éppúgy, mint Szegeden, szabadtéri játékokkal kápráztatja el közönséget. Aki azonban a művészet más irányába orientálódna, talál lehetőséget bőven. Mindennaposak a felolvasó estek, a könnyű-és komolyzenei koncertek, a különféle témájú kiállítások. Itt van rá igény. A Jenai Philharmonikus Zenekar például a menza alagsorában árulja koncertjegyeit és a hallgatók veszik is azokat.

A filmművészet iránt érdeklődők rendelkezésére áll egy modern mozi, egy amolyan művészmozi és maga az egyetem is vetít filmeket az egyik előadótermében. Szeptemberben kiadják a programot (az egészet diákok szervezik – a jegyszedéstől a vetítésig, a takarításig mindent) és nagyjából minden hétre jut egy-egy film a mai moziárakhoz képest jelképes összegért. Igaz, nem olyan kényelmes, mint egy Multiplex, de a hangulat sokkal bensőségesebb. Némely film után pedig előadókat hívnak meg, akikkel a hallgatók megvitathatják a látottakkal és magával a témával kapcsolatos gondolataikat.

A tudomány kedvelőinek pedig érdemes ellátogatni az 1926 óta működő Planetáriumba, mely rendkívül magas színvonalú showműsorokkal várja közönségét. Illetve az Optikai Múzeumba, ahol nemcsak Carl Zeiss és munkatársainak történetével ismerkedhetünk meg, hanem találmányaikat, fejlesztéseiket is nyomon követhetjük, sőt némelyiket még ki is próbálhatjuk. A növénykedvelők pedig ellátogathatnak az 1580-ban alapított Botanikus Kertbe, mely több, mint 12.000 fajjal várja az érdeklődőket.

Tulajdonképpen azt lehet mondani, hogy mindenki megtalálhatja itt a számára érdekes elfoglaltságot, csak akarni kell.
Szórakozás:

Természetesen kultúrálódás közben is szórakozik az ember, de nem árt néha úgy is kikapcsolódni, hogy nem feltétlenül „tanulunk” semmit közben, csak jól érezzük magunkat barátaink társaságában.

Hogy vigad a „nemet”? Azt kell mondjam, hogy úgy, mint a „magyar”. „Kocsma”+sok sör+haverok. Itt is ez általában egy jó hétköznap esti „lazulás” receptje.

Óriási lelkesedessél járnak futballmeccsre. Nagy múltra visszatekintő FC Carl Zeiss Jena nevű csapatuk mérkőzését semmi pénzért ki nem hagynak, ha esik, ha fuj. Idősek és fiatalok, nők és férfiak egyaránt a csapat színeiben pompázva, minden villamost megtöltve, de kulturáltan vonulnak egy-egy játékot végigizgulni.

Hétvégente sokan hazautaznak, aki marad, az pedig elmegy szórakozni. Itt is be van osztva, hogy melyik nap, melyik szórakozóhelyen van rendezvény, amit általában villanyoszlopokra kifüggesztett plakátokon hirdetnek. A zenei stílusok keverednek. Még egy-egy szórakozóhely is egyik nap kemény rock-kal, másik nap már raggie-vel, vagy techno-val várja közönségét, de ahogy én láttam, sokan nem is a zenéért mennek, hanem a társaságért. Ezek a helyek napközben általában kávézóként funkcionálnak, estére „változnak át” zenés-táncos mulatókká.

Miután levezették a heti feszültséget, vasárnap kijózanodva, vagy józanodásra alkalmazva, számomra meglepő módon a német fiatalok nagy része elmegy kirándulni. Jena egy völgyben fekszik, körös-körül szebbnél szebb hegyekkel, dombokkal. Ezt kihasználva vonulnak a családok/nem ritkán korombeli baráti társaságok a vasárnapi ebéd után túrázni. Ez számomra majdhogynem megdöbbentő, hiszen a mi korosztályunk nemhogy kirándulni nem szeret otthon, hanem levegőn lenni sem igazán, ami szerintem nem a földrajzi különbségek miatt van így. Mások vagyunk.

Más ország, más nyelv, más mentalitas, más élet. Hinné az ember… Mégis hasonló problémák (munkanélküliség, kevés újszülött, tandíj, emelkedő élelmiszer árak, stb.), ugyanolyan emberek, csak az a különbség, hogy „nyugatabbra” van.
Számomra ez is egy tanulság ebből a fél évből. Hiába hisszük otthonról, hogy másoknak könnyebb, mert máshol élnek. Nekik is meg kell küzdeniük (néhány kivétellel, akik Magyarországon éppúgy jelen vannak) az előbbrejutásért. Mindenkinek meg kell próbálnia a saját országában érvényesülni és megbecsülni saját kultúráját, honfitársait, országát!

A kézirat lelőhelye: Belvedere Meridionale, Szeged, Hattyas sor 10.