Kiss Tamás a második világháború utáni magyar történelem első szabadon választott, alulról építkező hallgatói szervezetének, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének egyik szervezője, alapítója és vezetője volt. 

A Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége vagy MEFESZ ifjúsági szervezet volt 1956-ban, amely megtörve a kommunista ifjúsági szövetség egyeduralmát, kulcsszerepet töltött be a forradalom követeléseinek kidolgozásában, a forradalom és szabadságharc hangulati előkészítésében és elindulásában.

 

1956. október 16-án jött létre, amikor a szegedi egyetemisták kiváltak a hivatalos kommunista ifjúsági szervezetből, a DISZ-ből. Korábban – emlékszik vissza Kiss Tamás – "csakis és kizárólag a DISZ, mint ifjúsági szövetség létezett, aminek mindenki kötelezően a tagja volt. Ez a DISZ-élet abból állt, hogy havonta egyszer a DISZ-titkár elmondott valami szentenciát a Szabad Népből, vagy valami brosúrát felolvasott."

Október 16-án az egyetem hallgatói a szokásos "fejtágító" gyűlések egyikét kezdték volna a BTK Auditorium Maximumában, amikor nem várt, bár a terem hőfokát tekintve nem teljesen meglepő fordulat következett be. Kiss Tamás és Lejtényi András a még üres elnöki asztalhoz állva azt javasolták: alakítsanak független szervezetet. A már amúgy is forró hangulatban érkező mintegy ezer diák a javaslaton kapva el is határozta, hogy ifjúsági érdekvédelmi szervezetet hoznak létre. A következő, alakuló ülésen az egyetem háromezer hallgatója közül sok százan vettek részt, a szintén forró hangulatú ülésről a Magyar Rádió hangfelvételt is készített.

 

A MEFESZ fogalmazta meg azon pontok gerincét, amelyek később az 1956-os forradalom 16 pontjaként váltak ismertté. A követelések tartalmazták többek közt a szovjetcsapatok kivonását, a politikai foglyok szabadon bocsátását, a többpártrendszert és a szabad választásokat és a budapesti Sztálin-szobor eltávolítását.

 

Kiss Tamás a magyar hallgatói mozgalom és az 1956-os forradalom előkészítése szempontjából azonos jelentőséggel bíró MEFESZ alapítója volt. Az önálló egyetemi ifjúsági szervezet gondolata néhány egyetemista szabad elhatározásából, külső ráhatás nélkül született meg. 

A forradalmat kezdő 1956. október 23--ai műegyetemi tüntetés a MEFESZ követeléseivel indult útjára.

A szegedi diákok vezetői közül a forradalom eltiprását követő megtorlás során Kiss Tamás nyolc év börtönbüntetést kapott, melyből ötöt töltött le.

"Áldom a sorsomat, hogy megadatott az a ritka pillanat, hogy 1956-ban én tevékeny résztvevője lehettem annak a csodálatos néhány napnak. Azért mondok néhány napot, mert mint szegedi diákok nem csak a forradalomban, hanem az azt megelőző tíz napban is lelkesen voltunk. Nagyon boldog vagyok, hogy ezt én megélhettem, mert úgy gondolom, hogy az embernek az élete így lehet tartalmas, mindazok ellenére, hogy az ember fizikailag vagy anyagilag hátrányos helyzetben volt itt aztán három és fél évtizeden keresztül. Nem csinálnám másképp. Mert ilyen száz évben egyszer van. Száz évben egyszer van egy olyan pillanat, hogy két nap alatt meg tudsz mozgatni tömegeket, ezreket és azt érzed, hogy mindenki egyetért veled, mindenki lelkes, mind együtt gondolkodtok. És azt hiszem, észrevehettétek, hogy néhány apró dolog kivételével én azt mondom, hogy ezt Mi csináltuk. Soha, sosem az "Én" került előtérbe, hanem mindig a "Mi". Nem csinálnám másképp!" - Kiss Tamás, A szegedi szikra

források: jancsák Csaba: A szegedi szikra, Kiss Tamás: A Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége 1956 - Szeged