"Itt volt joghallgató az 1965-ban megalalkult, a forradalom kitörésében jelentős szerepet játszó, szegedi MEFESZ egyik elindítója. Állította: Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzat, 2011. október 16. "

A Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége, a MEFESZ 1956. október 16-án alalult meg. A 2000-es évek eleje óta ez a nap a Szegedi Tudományegyetemen a hallgatói önkormányzatiság és az egyetemi autonómia napja, ennek alkalmából a Bölcsészkar Auditorium Maximum terméből elindult hallgatói mozgalom egyik megalapítójának, Lejtényi Andrásnak, a hajdani joghallgatónak állított emléktáblát az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán (Szeged, Tisza L. krt. 54.).

1956. október 16-án a diákok elhatározták, hogy az állampárt ifjúsági és diákszervezetétől, a DISZ-től független, önálló, demokratikusan szerveződő diákszervezetet indítanak, létrehozták a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségét, a MEFESZ-t. Politikailag elfogulatlan érdekvédelmi szervezet hívtak életre, melynek hírére a 1956. október 20-i hivatalos nagygyűlésén már az egyetemi hallgatóság nagy része képviseltette magát, köztük a MEFESZ vezető alakjaival, Kiss Tamással és Lejtényi Andrással.

 

Lejtényi 1956. október 20-án, a MEFESZ nagygyűlésén

 

A Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének megalakulása egy olyan folyamat motorja volt, mely megrázta az elnyomó rendszer korlátait. Az egyetemi ifjúság forradalmi erőként lépett fel. A szegedi hallgatók követelései az 1956-os forradalom és szabadságharc jelszavaivá váltak.

Lejtényi András Aradon született 1937-ben, ott, Vácott, Tatabányán és Szegeden végezte általános és középiskoláit, s 1955 őszén kezdte jogi tanulmányait a szegedi egyetemen. A forradalom leverése után elhagyta az országot. Sikeres kőolaj-kitermelőként dolgozott a dél-amerikai őserdőkben, aztán tőzsdeügynökök lett. Élete nagy részét Kanadában töltötte, családja körében. 2010-ben hunyt el. A forradalom kitörésében betöltött jelentős szerepéért, a hallgatói mozgalomban vállalt feladatáért az október 16-án leleplezett névtáblával szeretett volna megemlékezni a 2011-es év hallgatói mozgalma – a jelenlegi hallgatók, a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata.

 

Lejtényi András a MEFESZ céljairól, a Magyar Rádió eredeti felvétele

"Hárman jól kiegészítettük egymást: Andris lelkesedett és kiválóan szónokolt, Imre megfontoltan és óvatosan ellenérveket keresett, én meg pragmatikusan az ötlet megvalósításának lépésit gondoltam és vittem végig... Az október 23-i, pesti tüntetésen, a Rádiónál készült filmfelvételen még egymás mellett vagyunk, de később elsodródtunk egymás mellől. A forradalom idején később se találkoztam Andrissal. Én Imrével, aki később jött utánam, nemzetőrnek álltam, s kalandos körülmények között keveredtünk vissza Szegedre. November 4-én járt itt Lejtényi, s üzente, nem jön vissza. Aztán hallottam, átlépte a határt. Jóval később a szüleim balatonedericsi címére egy lapot küldött, hogy jól van..." - Kiss Tamás egykori barátjáról (forrás: delmagyar.hu)

 

hallgatóimozgalom.hu

További ajánlott QR pontok:

Auditorium Maximum

MEFESZ Emlékmű