Az augusztusban elfogadott, a franciaországi felsőoktatási intézmények autonómiáját lehetővé tevő felsőoktatási törvény ellen diákcsoportok tüntetnek, november 15-ig 36 egyetemet foglaltak el a hallgatók a Franciaország területén lévő 85 intézményből. Mindeközben zajlik az országot megbénító közlekedési sztrájk.

Rennes-ben is elfoglalták a hallgatók az egyetem épületét, mire az egyetem vezetőségének kérésére 200 rendőr csütörtök hajnalra kiürítette az addigra már csak ötven tiltakozó által elfoglalt épületet, a hallgatók többsége ugyanis megszavazta a blokád feloldását. Az oszlatás békés volt, a tiltakozók negyed óra alatt elhagyták az épületet. A november 6-a óta blokád alatt tartott intézményben megkezdődött a tanítás. A diákság körében is nagy az ellentét, nő a feszültség az egyetemek elfoglalását pártoló, illetve ellenző hallgatók között.

Bevonnák a magántőkét a felsőoktatásba

A kormány szándéka szerint a személyi állomány kiválasztásában és a költségvetésben autonómiát biztosító törvény megszavazásával megoldható lenne a pénzhiánnyal küzdő francia felsőoktatás helyzete, hiszen alapítványok létrehozásával bevonható lenne a magántőke a felsőoktatásba. A szélsőbaloldali tiltakozó diákok álláspontja szerint viszont túlságosan kiszolgáltatottá válna a piaci viszonyoknak a felsőoktatás, és növelné az egyenlőtlenségeket az intézmények és a diákság körében is.

Valérie Pécresse oktatási miniszter az egyetemek rektoraihoz hasonlóan elítélte a blokádokat és kijelentette, hogy a törvényt a diákok érdekében alkotta meg a kormány. Az egyetemek vezetősége azonban a hallgatói önkormányzatok pártján van abban a kérdésben, hogy az államnak magasabb támogatást kellene nyújtania a felsőoktatásnak. Míg a középfokú oktatásban a tanulókra fejenként évente 10 ezer eurót költ az állam, addig a hallgatók fejkvótája jelenleg évi hétezer euró.

Az oktatási miniszter felhívta a figyelmet, hogy a kormány jövőre 8 százalékkal emeli a felsőoktatásra szánt állami támogatás összegét, valamint kijelentette, hogy fogadja az öt diákcsoport vezetőjét, akik szintén a felsőoktatásra szánt költségvetés növelésében látják a helyzet megoldását. Valérie Pécresse azonban leszögezte, nem hajlandó tárgyalni az autonómiáról szóló törvény visszavonását követelő két diákcsoporttal.

(Forrás: Népszabadság, stop.hu, www.edupress.hu)